Kuuden tunnin päästä nousee kone kohti Helsinki-Vantaata ja minä häivyn hiiteen tästä maasta joulua viettämään. Sitä ennen ehdin kuitenkin tarjota muutamia kolmen kuukauden aikana kerättyjä pariisilaisia erikoisuuksia, kummallisuuksia tai muita pieniä ihmetyksiä (täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä):

- pesukoneet on ohjelmoitu niin että ne pesevät pyykin yöllä jolloin sähkö on halvempaa (tai ainakin vuokranantajani väittää että se on täällä yleinen tapa, en ole kuullut muilta vastaavia kokemuksia).

- opiskelijaravintolat ovat auki arkipäivisin klo 12-14 sekä 18-22. Kuka muka haluaisi syödä kahden ja kuuden välillä, kysyi ranskalainen tuttavani.

- ranskalainen aamupala on jonkin sortin sokeripulla voin ja hillon kera sekä kahvi. Ja, jälkiruoka kuuluu aina ateriaan, salaatti ei ollenkaan välttämättä. Silti ranskalaiset ovat uskomattoman hoikkia. Miten ne sen tekee?!

- televisiossa makeismainosten alareunassa juoksee teksti: terveytenne vuoksi syökää ainakin viisi hedelmää tai vihannesta päivässä; tai: terveytenne vuoksi harrastakaa säännöllisesti jotakin urheilulajia.

- katujenpuhdistus hoituu niin että kadunreunuksen viemäristä lasketaan vettä (puhdasta, uskon ja toivon) joka vie roskat mukanaan.

- televisiossa KAIKKI ulkomaankielinen dubataan, eikä lempisarjoihinsa voi enää suhtautua vakavasti (puhumattakaan jostain "Ketusta").

- liikenteessä voi tehdä oikeastaan mitä vain. Liikennevalot ovat vain suosituksia ja auton saa jättää mihin haluaa, laittaa vain hätävilkut päälle.

- kun ollaan menty naimisiin, ajetaan autolla pitkässä letkassa ympäri kaupunkia tauotta töötäten.

- naisia voi yrittää iskeä ihan missä tahansa: opiskelijaruokalassa, liikennevaloissa avoimesta auton ikkunasta huudellen, lentokentän virkamies työtehtävässä.

- koirat saavat vilkkaimmassa keskustassakin juoksennella vapaina. Miten ne pysyvät  elossa, sitä en tiedä. Kaipaisin itsekin välillä jotakuta joka pitäisi  hihasta kiinni etten olisi koko ajan kävelemässä autojen alle.

- ranskalaisille swahili ei sano mitään. Toisin kuin kaikki muut täällä tapaamani kansallisuudet (jopa amerikkalaiset) he eivät ole ikinä kuulleetkaan sellaisesta kielestä. Opiskelet siis swahilia, onko se jokin kasvilaji...


Siis, herkullista joulua & makoisaa upouutta vuotta.