Juuri kun luulee päässeensä jotenkin jyvälle ranskalaisesta logiikasta, solahtaneensa vähän paikallisten sekaan, iskee takavasemmalta uusi yllätys.

Kokeilinpahan nimittäin mennä viikolla ensimmäistä kertaa paikallista uimahallia.
Ja alkuun kaikki tuntui sujuvan ihan hyvin. Lippu ostettiin kassalta ja annettiin viereisen tiskin takana istuvalle tädille - jonka työnkuva tuntui tosiaan olevan ihan vain niiden lippujen vastaanottaminen. Olin jo tunnustaumassa niille tädeille että tämä on minun eka kerta ja kysyä miten homma täällä oikein toimii. Mutta, tulin toisiin ajatuksiin kun kohtasin kaksi työn myrtämää ilmettä.

Sitä paitsi, ei kai se niin vaikeaa voi olla: tuon oven yläpuolella lukee pukuhuoneet ja siinä sanotaan että kengät pois. Siis, astelen sukkasillani varmoin askelin ovelle - ja näen lasin läpi riisuutuvia miehiä. Auts, pikainen perääntyminen ja tilanteen tarkistus. Kyllä, aulassa on toinenkin ovi jossa lukee pukuhuoneet mutta sen edessä on puomi. Sitten onkin enää vain uloskäynti.

Tässä vaiheessa voisi kysyä neuvoa vaikka myrtyneiltäkin tädeiltä. Mutta, jos on päättänyt tehdä asiat vaikeamman kautta, ei auta muu kuin odottaa että toinen naisasiakas ottaa tuskallisen hitaasti pois omat kenkänsä. Sitten lastensa kengät. Kerää tavaransa ja lähtee ovelle. Sille samalle ovelle. Minä seuraan perässä, ja näen niiden riisuutuvien miesten lisäksi myös pieniä lukollisia koppeja joihin voi mennä vaihtamaan uikkarin - suojassa myös omalta sukupuoleltaan.

Löydän myös suihkuun johtavat portaat. Ja siellähän me taas kaikki iloisesti yhdessä suihkittiin.
Ilmeisesti täällä oletetaan että kaikki käy kunnolla suihkussa kotona. (Mutta entä ne kaikki köyhät opiskelijat jotka asuvat suihkuttomissa kattohuoneissa, voi heitä!)

No, löydän altaalle johtavan oven, ja ihmettelen hiukan mikä se on se sana joka kyltin mukaan on pakollinen altaissa. Samaan aikaan huomaan että aika monilla on uimalakki päässään. Mutta ei sentään ihan kaikilla, eikä se kai nyt voi olla pakollinen. Ehdin juuri kastautua kaulaani myöten altaassa kun minut pysäytetään, taas se sana ja osoitus kohti päälakea. Ei siis auta muuta kuin mennä suihkujen ja pukuhuoneiden kautta pyyhkeeseen kääriytyneenä kassalle. Un bonnet de bain, s'il vous plaît.

Uusi yritys on onnistuneempi: kiristävä kumikupu päässäni kierrän ahkerasti allasta - ja ranskalaisia uimareita. Sillä senhän olin jo oppinut että ranskalainen ei väistä, ja jos ulkkari ei tajua sitä tehdä ranskalainen kävelee- tai ui! - päälle ja mumisee pardonin.

Uima-altaassa maan tavalla.